Adélka

FB IMAGE

V lidském životě je spousta krásných okamžiků a jedním z nich je narození dítěte. My jsme tento nádherný pocit také prožili. V listopadu 2007 se nám narodila vytoužená dcerka Adélka. Nejdříve se všechno zdálo v pořádku, ale při běžných novorozeneckých kontrolách začali nastávat komplikace. Lékaři nám postupně sdělili, že dcera má spoustu závažných zdravotních problémů souvisejících s vrozenými vadami a bude vyžadovat speciální péči. Náš život se úplně změnil. Přes prvotní šok jsme si začali uvědomovat, že naše situace už nebude nikdy jednoduchá. Museli jsme se hlavně vyrovnat s tím, že naše vytoužená holčička bude prostě ,,jiná“ .

Zdravotní stav Adélky vyžaduje péči 24 hodin denně, spoustu vyšetření a časté návštěvy nemocnici. Je sledována kvůli dvěma srdečním vadám, kvůli kterým se snadno unaví, ale díky pravidelnému pohybu a cvičení je stabilizována a nemusí zatím na operaci. Prodělala dvě operace mozku, neslyší, nemluví, komunikujeme pomocí upravené znakové řeči a obrázků, má těžkou mentální retardaci, takže někdy je to opravdu složité se domluvit, ale umí dát najevo své emoce, dokáže se smát a to je taky hodně! Má takový svůj šťastný spokojený svět.

Její zdravotní stav vyžaduje intenzivní rehabilitace. Dojíždíme na speciálni neurorehabilitace do dětského rehabilitačního stacionáře v Hlučíně, které pojišťovny bohužel plně nehradí, ale Adélce vyhovují a pomáhají udržovat její stav, aby se nezhoršoval. Musí rehabilitovat prakticky po celý život. Samostatnou chůzi zvládne jen na kratší vzdálenosti. Má slabé svaly, problémy s rovnováhou, deformity přednoží a proto je nutný zdravotní kočárek a taky nám byl lékařem doporučen aktivní vozík, aby se Adélka mohla pohybovat trochu samostatně.

Osud Adélce, ale i nám rodičům, nadělil do života spoustu těžkých každodenních překážek, které překonáš, ať chceš nebo nechceš – prostě musíš!! Starost o Adélku, zvládat její zdravotní problémy a učit ji běžným věcem, tak to by se dalo někdy přirovnat doslova k extrémnímu překážkovému závodu, na který se musí hodně tvrdě trénovat. Vzhledem k tomu, že má Adélka z důvodu nemocí časté absence ve škole a také dojíždění do speciální školy je časově náročné, tak do práce může jen jeden z rodičů. Finančně zvládat vše potřebné je stále obtížnější. Za každou pomoc budeme vděčni. Děkujeme.

 

 

Fotogalerie

Copyright © 2024 Dětská rehabilitace Hlučín - Všechna práva vyhrazena.

Vytvořil WEBAP | Webové a grafické studio